Najaartocht 2019 in de Delta

Geplaatst op 23-12-2019  -  Categorie: Verslag

De zomer van 2019 gaf goede hoop voor de herfst en voor de najaartocht. Het liep echter anders. Vanaf half september was het echt herfst. Wellicht was dat invloed ook van invloed op de inschrijving. In totaal hadden 7 boten zich uiteindelijk aangemeld voor de herfst Driehoek Delta van 18 tot 20 oktober. Door allerlei omstandigheden zouden dat er zelfs maar 4 worden.


We hadden een mooi plan om rondom Walcheren te varen, maar dat viel stukje bij beetje in het water. De geplande start met een traditionele steigerborrel in Colijns-plaat kwam te vervallen: Een van de boten moest vanaf het Veerse Meer komen, maar vanwege de harde wind werd de brug niet werd bediend. De andere boten lagen toen nog in Sint Annaland. Tijdens het noodgedwongen telefonische palaver op vrijdag werd duidelijk dat een rondje Walcheren er vanwege harde wind echt niet in zat. In gezamenlijk overleg werd besloten om zaterdag naar Goes te varen.


Iedereen haalde tijdig de laatste sluisschutting om 16:00 en net voor de hemel openging had iedereen de boot afgemeerd in Goes bij jachthaven ‘De Werf’. Wat een geweldig klein haventje is dat toch. Bij een redelijk verzopen steiger-borrel werden nieuwe vrienden gemaakt. We waren duidelijk niet de enigen die nog op pad waren aan de Oosterschelde. Ondertussen hielden de steeds wijzigende weersvoorspellingen ons als zeilers bezig. Konden we toch nog een deel van de oorspronkelijke tocht vervolgen? Dat bleek uiteindelijk niet meer mogelijk. De wekker moesten we wel zetten: de Ringbrug in Goes en de sluis in Goese Sas draaiden al op het winterschema. Dat wil zeggen een opening om 09.00 uur en om 17.00 uur. Gezien de mogelijke windkracht 6 en verschillende thuishavens en de werkverplichtingen werd gekozen voor Zierikzee als laatste haven van de tocht en daarmee is geen enkele vooraf geplande haven aangedaan.


Kortom geen stoere zeiltocht, maar de tocht wel heel erg gezellig en een mooie afsluiting van het zeilseizoen 2019.