Historie

De NVvK werd opgericht in januari 1946, vlak na de 2e wereldoorlog. Voor de oorlog was zeilen op zee (toen vooral de Zuiderzee)  voornamelijk een zaak van kapitaalkrachtige mensen. Zij konden grote kostbare schepen veroorloven en hadden veelal betaalde bemanning.

De oprichters van de vereniging hadden echter een andere doelgroep voor ogen. Om deze reden werd een beperking van de maximale waterlengte opgenomen in de statuten. En, om niet de zoveelste sociëteit te worden maar een echte club van actieve zeilers, werd tevens vastgelegd dat  men minimaal 100 mijl achtereen moest hebben gevaren. Als alternatief mocht men ook een tocht van 300 mijl op zee in etappes gevaren hebben.

Deze afstandseis was de belangrijkste reden om de 100 mijls race te organiseren direct na oprichting. Alleen zo konden vele (toekomstige) leden voldoen aan het afstandscriteria.  Zo had je niet alleen een mooie tocht gevaren, maar was je direct ook gekwalificeerd om lid te worden.

Vrienden moest je wel hebben. Want in die tijd had je minimaal drie andere leden nodig om je aanvraag tot lidmaatschap te steunen. Zo werd er tijdens menig steigerborrel flink gelobbyt.

Deze eisen en vele andere zijn in de loop der tijd komen te vervallen. In 2017 is de laatste kwalificatie eis (100 mijl aaneensluitend gevaren) komen te vervallen. Formeel mag nu iedereen lid worden. In de praktijk zijn dit zeilers met een echte passie voor de zee.