Ontstaan en ontwikkeling van het waddengebied

vrijdag 17 december 2021

 
Tijd
20:00 tot 22:00 uur
Inschrijfperiode
maandag 15 november 2021 t/m vrijdag 17 december 2021
Inschrijving te annuleren tot
vrijdag 17 december 2021
Locatie
webinar
 

De geplande "fysieke" lezing van Ernst Lofvers kan als gevolg van de laatste Covid-ontwikkelingen en bijbehorende restricties helaas niet doorgaan.

Strikt technisch zou het kunnen, tot 17.00 uur. Maar het mag alleen als we voortdurend mondkapjes dragen, en op vaste plaatsen op anderhalve meter afstand blijven zitten, ook tijdens de borrel. Het verhaal blijft interessant, maar is samenzijn en borrelen leuk op die manier? De evenementencommissie vindt van niet.

En er is een alternatief: Ernst Lofvers is bereid om zijn verhaal in de vorm van een webinar te houden. Met die vorm hebben we nu veel (goede) ervaring; Jan Willem Schouten heeft zich ontwikkeld tot een geroutineerde host. Door een direct toegankelijke chat-functie (bemenst door Anje Valk) krijgt het webinar een interactief karakter. Na afloop praten we in kleine, wisselende groepjes gezellig nog wat na. Ernst Lofvers circuleert daar ook in mee.

Het webinar vindt plaats op vrijdagavond 17 december en begint om 20.00 uur. We zorgen ervoor dat alle leden t.z.t een email met link naar het webinar/ de zoommeeting ontvangen.

geomorfologie-van-de-waddenzee

Geomorfologie van de Waddenzee 

De meesten van ons kennen de Waddenzee als een uitgestrekt getijdenlandschap, een bijzonder natuurgebied, en bovendien als een uitdagend vaargebied vanwege de voortdurende veranderlijkheid onder invloed van wind en getijden. Een vaargebied dat eenieder wel eens spannende momenten heeft bezorgd!

Die grilligheid is er door de eeuwen al geweest, je kunt dat zien op oude kaarten. Platen en eilanden ontstonden, ‘wandelden’ en verdwenen weer. De mens greep er in, had plannen die al of niet doorgingen.

Hoe werken al die invloeden? Hoe ziet de ontstaansgeschiedenis van de Waddenzee eruit? Wat is aan de hand van onze kennis van de dynamiek te zeggen over de toekomst? Wat is de rol van zeespiegelstijging en menselijk ingrijpen?

Ernst Lofvers is adviseur bij Rijkswaterstaat in Groningen en zelf zeiler, wijdt ons daarover in, met een boeiend verhaal en veel prachtig beelden.

Lofvers: ‘Juist in de dynamische Waddenzee zullen we ons wat meer moeten voegen naar de dynamiek van het gebied. Op termijn is dat efficiënter en duurzamer.’

 

 

 

 

Inschrijven