Allehensdag in de Maritieme Academie Harlingen

zaterdag 12 februari 2022

 
Tijd
start om 09:30 uur
Locatie
Harlingen
 

Allehensdag in de Maritieme Academie Harlingen. Dit is een dag van leden voor leden, waarbij kennis delen met elkaar op de eerste plaats komt, naast de ontmoeting met andere kustzeilers. 

img-2531Welke Kustzeiler had als kind in zijn/haar jongensdromen stiekem eigenlijk wel naar de Zeevaartschool gewild? Hier is alsnog een proefmomentje. Voor de komende Allehensdag op 12 februari 2022 zijn we van harte welkom in de Maritieme Academie Harlingen, een bijzondere locatie met grote meerwaarde voor zeezeilers. Ruime, goed geëquipeerde klaslokalen in een modern gebouw staan ons ter beschikking voor een scala aan boeiende workshops, in overzichtelijke groepen en lekker interactief. Onderwerpen zijn: ‘bereikbare’ vaargebieden (Noorwegen, Shetlands, Oostzee/Baltische Staten, Scillies), elektriciteit aan boord (Snap je Boordnet door Egenolf van Stein Callenfels), effectief trimmen van je zeilen door Renze Runia van De Vries Sails, de biologie van de Waddenzee, reisplanning- en voorbereiding voor tochten langer dan 24 uur, enz. Maar ook krijgen we de unieke kans om eens te ‘spelen’ met de uiterst moderne brugsimulatoren, en heel realistisch te ervaren hoe het is om onder alle denkbare wind- en zichtomstandigheden een groot geladen vrachtschip de sluizen van IJmuiden uit te varen, of Plymouth binnen te sturen. We maken kennis met veiligheid aan boord van hedendaagse schepen en ervaren hoe het moet zijn om het schip te verlaten met zo’n oranje vrijevalreddingboot. We krijgen een inkijkje uit de eerste hand bij de voorbereiding van het grootste Sail-evenement van de komende jaren: de start van de Tall Ships Race die in 2022 vanuit Harlingen gaat plaatsvinden. Alle denkbare wereldberoemde groten der aarde aan tall ships zullen van de partij zijn, bemand door jeugdige trainees, waaronder (hopelijk) vele uit Nederland en Harlingen. Hoe flikt die kleine Friese havenstad dat eigenlijk?

En niet in de laatste plaats is de catering is van goede klasse, dankzij de keuken en huishoudelijke dienst van het bij de school behorende internaat.

Harlingen ver weg? Kom nou: sinds wanneer draait een Kustzeiler, die alle Europese zeeën doorkruist, zijn hand om voor een reisje van 1,5-2 uur v.v. naar Harlingen(bij de kop van de Afsluitdijk) in zijn comfortabele airconditioned bolide met cruisecontrol en navigatie? Er vroeg voor moeten opstaan is voor zeilers toch geen punt, dat moeten we immers ook voor het getij. Openbaar vervoer is ook een goede optie: de Maritieme Academie ligt pal tegenover het station. En voor degenen van verder weg, of die er een weekendje uitwaaien of citytripje aan vast willen knopen: gastvrij Harlingen beschikt over veel leuke B&B-adressen en enkele sfeervolle kleinschalige hotels in de schilderachtige, monumentale binnenstad.

 

Inschrijven kan binnenkort.