Tocht naar Chatham

Vooraf: De inschrijving is gesloten.
Wegens de grote interesse is het alleen nog mogelijk in te schrijven op de wachtlijst.

Voor deelnemers aan de tocht is er een pagina met informatie over de tocht, walprogramma etc.

Nieuws: De Tocht naar Chatham wordt ook als Rally gevaren op SW-factor. Geen wedstrijd, want de motor mag gebruikt worden. We willen per slot als complete vloot de Medway opvaren naar Chatham. De Rally geeft de mogelijkheid om de eigen prestatie te vergelijken met die van een andere deelnemer ongeacht de boot(lengte). De winnaar ontvangt als wisselbeker een replica van de Bokaal die Michiel de Ruyter destijds kreeg uitgereikt door de Republiek. Het origineel staat in het Rijksmuseum. Het reglement van de Rally vind je binnenkort op deze pagina.

De vereisten aan schip en bemanning vind je op de veiligheidslijst. Voor deze tocht geldt Categorie 3.

 

Programma
In juni 2017 is het 350 jaar geleden dat Michiel de Ruyter de roemruchte Tocht naar Chatham ondernam, de Engelse vloot een flinke slag toebracht en daarmee het einde van de Tweede Engelse Oorlog wist te bespoedigen. We gaan deze tocht in 2017 overdoen, maar ditmaal met vriendelijker bedoelingen en in samenwerking met Stichting Michiel de Ruyter

Op maandag 12 juni verzamelen we in de nieuwe Mariniershaven en tweede binnenhaven van Vlissingen; de geboortestad van Michiel de Ruyter. Hier hebben we een palaver en een welkomstborrel op het Mariniersterrein.
Dinsdag 13 juni vertrekken we met uitgaand tij naar zee richting Medway. Tijdens de oversteek naar de Medway wordt de Rally gevaren. We verzamelen woensdag 14 juni op een aangewezen ankerplaats op de Medway, waar vandaan we samen voor een indrukwekkende invaart zorgen en de rivier vol leggen met Nederlandse vlaggen.

Het zal de Engelsen aan de dichter Samuel Pepys doen denken, die destijds verhaalde "De duivel schijt Hollanders". Maar ze beleven het in Chatham nu heel anders: ze hebben zelf ook een grootse herdenking in voorbereiding en kijken nu al naar onze komst uit. Zie de website die de Medway Tourist Council gemaakt heeft.

Vanaf donderdag 15 juni hebben we een afwisselend programma op de wal tijdens de Dutch Week. Zo starten we op donderdag met een bezoek aan de Historic Dockyards en staat voor de avond een pub meal en pub quiz in de planning. Op vrijdag bezoeken we de Copper Rivet Gin Distillery en worden we 's avonds onthaald met een "hog roast" en prachtig uitzicht over de rivier.  En als slot op zaterdag 17 juni het spektakelstuk "Medway in Flames". De precieze invulling volgt in de vorm van een vaarwijzer.

Zondag 18 juni gaat ieder weer zijns weegs. Dat kan naar huis zijn, of op vakantie. Maar zeil je aansluitend naar Den Helder, dan kun je aansluiten bij de Driehoek Noordzee of later die maand bij Sail Den Helder.

Ligplaatsen zijn over het algemeen trots en swinging moorings op de rivier in diep water. Er zijn enkele plaatsen beschikbaar aan een steiger in marina's. Houd dus rekening met een plaats op de rivier en zorg voor volle tanks en accu's!
Om van de moorings aan de wal te komen, kun je gebruik maken van je bijboot of van de watertaxi door de zeilverenigingen en JetstreamTours in de vaart gehouden worden.

Inschrijven kan alleen nog op de wachtlijst. Zodra een ligplaats beschikbaar komt, krijg je hierover bericht.
Kosten voor deze tocht zijn €60 per boot en €60 per opvarende voor leden. Niet-leden zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. Zij betalen €90 per boot en €90 per opvarende. Na bevestiging, dat een ligplaats beschikbaar is, ontvang je een email met de betalingsgegevens.

Bij de inschrijfgelden zijn inbegrepen: de organisatie, vaantje met tocht-logo, een gesigneerd exemplaar van het stripboek over Michiel de Ruyter, gereserveerde ligplaats in Vlissingen en op de Medway en programma in Chatham (pub meal, hog roast en excursies).
De liggelden zijn niet bij het inschrijfgeld inbegrepen.

Er is een Bemanningspool voor schippers die bemanning zoeken en bemanningen die een schip zoeken. Leden kunnen zich (na in te hebben gelogd) rechtstreeks op de Bemanningspool in het Forum aanmelden. Niet-leden kunnen hun vraag of aanbod sturen naar zzc@kustzeilers.nl  Wij informeren je dan over een mogelijke match.

Mededelingen worden gedaan op deze pagina. Tijdens het evenement worden de mededelingen ook via de Facebookpagina van de Kustzeilers gedeeld.

Heb je vragen over deze historische tocht? Zoek je bemanning of bied jij je aan als bemanning? Aarzel niet en mail naar zzc@kustzeilers.nl

De vereisten aan schip en bemanning vind je op de veiligheidslijst. Voor deze tocht geldt Categorie 3.