Randje IJsselmeer

Wat is een Randje IJsselmeer?

De naam geeft het al een beetje weg: het parcours van deze race/rally voert langs de randen van het IJsselmeer. Starttijd is 08:00, eindtijd is 18:00. Later starten mag, eerder finishen ook. Na afloop gaan we om 19.30 uur een pizza eten in Enkhuizen, wie mee wil is welkom! De race staat open voor solozeilers en doublehanded bemanningen. Randje IJsselmeer wordt op SW verrekend.

Het parcours is een baan rond 23 boeien, die je zowel rechtsom als linksom mag varen. Als je de eerste boei in je parcours hebt gerond mag je de richting (rechts/linksom) niet meer veranderen. De 23 boeien staan in volgorde achter elkaar. De bedoeling is dat je op volgorde langs de boeien vaart. In het geval je rechtsom vaart dus van de startboei KG naar de eerste boei (sport D), dan naar de tweede boei (sport C), naar de derde boei (WV20), etc. Elke boei mag je maximaal 1 keer ronden. Enige uitzondering is de KG boei, dit is zowel de start- als finishboei en rond je dus twee keer.

Het hele parcours is bijna 90 mijl lang. Denk je dat je dat niet kunt zeilen in de 10 uur die beschikbaar zijn, dan kun je het parcours afkorten. Dit doe je door bepaalde boeien niet te ronden. Daarbij mag je de volgorde van de overige boeien niet veranderen. Als voorbeeld: je wilt de baan afkorten en  besluit van boei sport D niet naar sport C te varen, maar direct naar WV20. Dit mag, maar betekent ook dat je niet alsnog sport C mag ronden. Ook mag je niet de volgorde van de boeien aanpassen. Dus vanaf de KG direct naar de derde boei Sport C varen is niet toegestaan. Korter gezegd: ben je boei 3 gepasseerd, dan mag je boei 2 niet meer ronden (of je dat nou gedaan hebt of niet). In het parcours moeten twee boeien verplicht gerond worden, nl de WV20 en de H2-W1. Alle andere boeien mogen gerond worden maar dat hoeft niet.

Om de winnaar te bepalen tellen we de lengte van de rakken die je gezeild hebt bij elkaar op. Het totaal vermenigvuldigen we met je SW factor. Je SW factor is voor je standaard boot, we verrekenen dus niet voor allerlei zeilen, propellors etc. De enige verrekening is voor de bemanning: bij een solo bemanning verhogen we je SW factor met 1,5 als je SW onder de 100 ligt, en met 2 als je SW 100 of hoger is. Zeil je met meer dan doublehanded, verlagen we in je SW met 2 per extra bemanningslid.

Winnaar is diegene die na verrekening de grootste afstand heeft afgelegd (en die krijgt volgend jaar -2 op de SW).

Heb je vragen over het Randje IJsselmeer? Stel ze aan de organisatie via zzc@kustzeilers.nl