Man Overboord Flyer

Man Overboord! Je moet er niet aan denken, maar als het gebeurt kun je maar beter weten hoe te handelen. We hebben daarom een flyer samengesteld met onze tips. De flyer is gebaseerd op de ervaringen die we hebben opgedaan tijdens de Man Overboordtrainingen die we elk jaar, samen met de KNRM, organiseren. Nuttig leesvoer, al zeggen we het zelf.

De flyer gaat puntsgewijs in op hoe te voorkomen dat iemand overboord gaat en wat te doen als het toch mis gaat om snel bij de drenkeling te komen en deze weer aan boord te krijgen. Zo leggen we de "crash stop" uit en bespreken de diverse hulpmiddelen om een drenkeling uit het water te hijsen. Een van onze tips is een dyneema lijn van ca. 1,5 meter met een oog aan het reddingsvest te maken. Je kunt die lijn met de pikhaak oppikken en zo de drenkeling, ook als die buiten bewustzijn is, langszij halen en zelfs aan boord hijsen.

Je kunt de flyer (pdf-bestand) hier downloaden. En voor wie na lezing toch ook wel eens in de praktijk wil oefenen: volgend jaar organiseren we opnieuw Man Overboordtrainingen.