Historie

De NVvK werd opgericht in januari 1946, dus vlak na de 2e wereldoorlog.

Het zeilen op zee was voor de oorlog vooral een zaak van kapitaalkrachtige mensen, die met grote kostbare schepen met betaalde bemanning voeren.

Dat waren niet de personen die de oprichters van de nieuwe vereniging voor ogen stond als leden. Daarom werd aanvankelijk een beperking van de waterlijnlengte tot 9 m. statutair vastgelegd. Deze bepaling is later geschrapt.

De oprichters wilden bovendien actieve zeilers organiseren en geen sociëteitsvereniging worden. Leden moesten daarom tenminste 100 mijl achtereen of een kruistocht van 300 mijl op zee hebben afgelegd. Omdat in die tijd natuurlijk nog heel weinig zeilers hieraan konden voldoen, organiseerde de vereniging al in het jaar van de oprichting de 100 Mijls race.

De zeilers die deze wedstrijd tot een goed einde brachten, kwalificeerden zich hiermee tegelijk voor het lidmaatschap. Tegenwoordig bestaat deze wedstrijd niet meer, maar hiervoor in de plaats voldoet zeker de 24 Uurs Zeilrace. Je kunt natuurlijk ook meedoen aan de jaarlijkse tocht naar Lowestoft, de Kleine Driehoek Noordzee of de Driehoek Noordzee Challenge.