Marker Wadden vanaf september open voor bezoek

Wie na Alle Hens 2018 popelt om de Marker Wadden te bezoeken, moet nog even geduld hebben. Het grootste eiland, het enige dat voor publiek wordt opengesteld, gaat in september open. Zeilers kunnen vanaf dat moment afmeren in de haven en een rondwandeling maken over het eiland. Ook kunnen ze de 12 meter hoge uitkijktoren beklimmen. Verder zullen er echter nog nauwelijks voorzieningen zijn. Op termijn komen die er wel, bijvoorbeeld een bescheiden bezoekerscentrum.

In het plenaire gedeelte van Alle Hens vertelde Marker Wadden-projectleider Roel Posthoorn over dit bijzondere project dat tot doel heeft de natuur in het door dijken omgeven Markermeer te herstellen. Zand, klei en slib uit het Markermeer worden gebruikt om op grote schaal paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers te maken. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Het project is een initiatief van Natuurmonumenten dat in 2016 startte met de eerste fase: de aanleg van vijf eilanden. Samen met het onderwaterlandschap zal het oppervlakte 750 hectare groot worden. De ambitie is de Marker Wadden verder te vergroten tot een archipel van in totaal 10.000 hectare.

Tot september zijn de Marker Wadden nog verboden gebied. Er wordt nog volop gewerkt aan de aanleg van de eilanden en het is gevaarlijk in het werkgebied waar met groot materieel heen en weer wordt gevaren, pijpleidingen worden gelegd, kettingen onder het wateroppervlak lopen en er ondieptes en dammen op steeds weer wisselende plaatsen zijn. Het werkgebied is gemarkeerd met gele betonning met topteken A1 (algeheel vaarverbod).

Meer informatie over het project en de locatie van het werkgebied staat op de website van de Marker Wadden.

(foto: Straystone - Peter Leenen)