Driehoek Noordzee Challenge

Driehoek Noordzee

In de even jaren, zoals 2018, varen we een Kleine Driehoek Noordzee die in een week te varen is. Dit jaar is dat een Kleine Driehoek naar het Zuiden.

Afgelopen 6 april was er een informatie bijeenkomst over de komende tocht. De bijbehorende presentatie kunt u hier downloaden.

Kleine Driehoek 2018

Voor de derde Kleine Driehoek hebben we wat andere insteek genomen. Deze keer hebben we gekozen voor een zuidelijke route. Bovendien hebben we een week gekozen die grotendeels voor Nederland in de zomervakantie valt. De mogelijke voordelen zijn evident:

·         Te combineren met schoolvakantie – alleen regio Noord heeft dan nog geen vakantie, maar wel de hierop aansluitende week

·         Goede springplank naar de Kanaaleilanden en verder

·         Ruime mogelijkheden om bemanningswisseling toe te passen

·         Vele uitwijkmogelijkheden onderweg indien het weer wat minder gunstig is

·         Goede oefening in een uitdagend getijdengebied met drukke scheepvaart - ook ’s nachts.

 

De beoogde route is Vlissingen – Cowes -Cherbourg, waarbij het programma er onder voorbehoud als volgt uit ziet:

·         Vr 13/7                In de loop van de dag verzamelen bij VVW Schelde (Vlissingen)
·         Za 14/7               Vertrek richting Cowes
·         Zo 15/7               C.q. ma 16/7 aankomst te Cowes
·         Di 17/7                Walprogramma op Isle of Wight
·         Wo 18/7              Vertrek richting Cherbourg (als het weer het toelaat via de Needles)
·         Do 19/7               Aankomst te Cherbourg
·         Vr 20/7                Bezoek aan de D-Day landdingsstranden (per touringcar) en 's avonds gezamenlijk Frans diner
·         Za 21/7                Vertrek richting Vlissingen
·         Zo 22/7                C.q. ma 23/7 aankomst te Vlissingen

Indien de weergoden ons minder gunstig zijn gezind dan houden we Brighton en/of Fécamp als alternatieve bestemmingen achter de hand. Natuurlijk blijft het mogelijk om al eerder, of vanuit een andere haven te vertrekken richting Cowes. Bij voldoende animo is het mogelijk samen de aanbrengtocht naar Vlissingen te varen. Meld je bij belangstelling daarvoor bij driehoeknoordzee@kustzeilers.nl.
 

Kortom een uitdagende tocht van ca. 530 Nm, waarbij jeje zeemanschap verder kunt ontwikkelen in een drukbevaren gebied met veel stroming en zandbanken voor de Belgische kust. Los van dit alles is het natuurlijk geweldig om met een gezellige groep zeilers te borrelen op verre steigers.

De combinatie van deze Kleine Driehoek met de Driehoek Noordzee 2019 geeft de mogelijkheid om in een tijdsbestek van een jaar de gehele Noordzee bevaren te hebben. In 2019 gaan we naar de Shetlands en opnieuw naar Flekkefjord in Noorwegen.

Schrijf je in voor de tocht!

Vragen? Stel ze aan de Zeezeilcommissie via driehoeknoordzee@kustzeilers.nl.

Driehoek NoordZee (regulier)

De Driehoek Noordzee is een prestatietocht die elk oneven jaar op de Noordelijke Noordzee wordt gezeild. De rally start in Den Helder, waarna de deelnemers koers zetten naar de Orkney- of de Shetlandeilanden, en van daar uit naar Noorwegen. De tocht terug naar Nederland maakt de Driehoek compleet.

Vuurtorenwachter en architect Reid de Jong in Friesland nam in 1977 het initiatief voor de tocht. Er startten tijdens de eerste editie zeven kleine zeilschepen.

De ‘Driehoek’ vraagt veel van de schepen en hun bemanning. De noordelijke Noordzee kan nu eenmaal onstuimig zijn en de temperaturen zijn er niet al te hoog, maar het zeilen op noordelijke breedten betekent ook: korte nachten, veel vogels, dolfijnen en een onvergetelijke zeilbelevenis op een uitgestrekte, lege Noordzee. Een uitdagende klassieker dus!

De 21e Driehoek Noordzee werd van 24 juni tot 9 juli 2017 gezeild. De bestemmingen waren Kirkwall (Orkney eilanden) en Flekkefjord (Noorwegen).

Benieuwd wat het zeilen van de Driehoek inhoudt? Bekijk het filmpje!

De vereisten aan schip en bemanning vind je op de veiligheidslijst. Voor deze tocht geldt Categorie 2.

Heb je vragen over deze tocht? De Zeezeilcommissie is bereikbaar via zzc@kustzeilers.nl