MARIN: Maritiem Research Instituut Nederland

Datum: 
donderdag 14 december 2017
Status: 
Inschrijving gesloten
Locatie: 
Wageningen
Beschrijving: 

Bedrijfsbezoek aan Marin, Maritiem Research Instituut Nederland

MARIN is één van de grootste instituten ter wereld voor onderzoek naar hydrodynamica en maritieme technologie door middel van simulaties, modeltesten, ware-groottemetingen en training. MARIN richt zich hierbij op de scheepsbouw, scheepvaart, offshore-industrie en overheden. De belangrijkste klanten zijn werven en reders, ontwerp- en classificatiebureaus, producenten in de olie- en LNG-industrie en marines.

Geschiedenis van MARIN
In 1873 werden in Nederland de eerste modelproeven gedaan met een schaalmodel van de marinekruiser Atjeh om de weerstand te bepalen en het benodigde machinevermogen vast te stellen.  Toen het in 1927, na de economische depressie, weer goed ging in de scheepvaart, werd begonnen met de bouw van de eerste sleeptank. Later kwam er een modellenwerkplaats en een instrumentmakerij. MARIN werd in 1929 opgericht als Stichting Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation (NSP). De grote vraag naar specialistisch onderzoek was de aanleiding om ook nog meer testfaciliteiten te bouwen.

In 1980 ontstond het huidige MARIN. In 1986 werd een verkeersdienstsimulator gebouwd voor de training van verkeersdienstbegeleiders. In 2000 en 2001 werden de oorspronkelijke zeegangstank en golfstromingstank vervangen door een nieuw zeegangs- en manoeuvreerbassin en een nieuw offshorebassin.

MARIN beschikt over de volgende zeven testfaciliteiten: binnenvaarttank, diepwatertank, hogesnelheidstank, offshorebassin, zeegangs- en manoeuvreerbassin, vacuümtank en cavitatietunnel. Voor het trainen van maritiem personeel, zoals loodsen, scheepsofficieren, sleepbootkapiteins en offshorepersoneel zijn er drie simulatoren: de grote brug, kleine brug en de verkeersdienstsimulator.

Timo Verwoest en Erik-Jan de Ridder zullen ons meenemen in hun wereld van de Volvo Ocean Race en Wind Assisted Propulsion. Het belooft een zeer interessante avond te worden.

Praktische informatie

adres: Haagsteeg 2, 6708 PMWageningen

aanvangstijd: in de avonduren, exacte tijd nog niet bekend
Er zijn geen kosten verbonden aan dit bezoek; er is plaats voor maximaal 50 personen. In schrijven kan via deze link