Basiscursus motoronderhoud

Datum: 
zaterdag 02 februari 2019
Status: 
Inschrijving alleen door leden
Locatie: 
Schoonhoven
Beschrijving: 

Motorcursus 2 februari 2019

Voor het onderhoud van de motor vragen we doorgaans een monteur in de haven en verder moet de motor het gewoon altijd doen. Maar wat als zich in een vreemde haven of land een probleem met het koelwater voordoet, of de V-snaar is uitgerekt, of de motor wil zomaar niet starten? Dan is het toch handig om een klein probleem zelf op te kunnen lossen en al helemaal als die betrouwbare monteur ver in Nederland zit. 

Savio Davids, lid van de evenementencommissie heeft samen met Matthijs Blonk een basiscursus Motoronderhoud opgezet. Savio heeft een handleiding geschreven, met daarin tips en adviezen over het oplossen van relatief eenvoudige problemen. Tijdens de cursus kan je de theorie toepassen en sleutelen aan een van de vier motoren, die beschikbaar zijn. De cursus wordt gegeven in een werkplaats in Schoonhoven.

Anders dan eerder vermeld wordt een bijdrage in de kosten gevraagd. De leden die zich hebben ingeschreven ontvangen hierover z.s.m. bericht. Maximaal 8 leden/gezinsleden kunnen aan de cursus deelnemen.
Er is inmiddels een wachtlijst ingesteld door het overschrijden van het aantal van 8 inschrijvingen. Inschrijven op de wachtlijst kan via mijnkustzeiler
Bij voldoende belangstelling wordt eventueel een tweede cursusdag georganiseerd.

De cursus vindt plaats in Schoonhoven. 
Tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur

De volgende onderwerpen zullen aan de orde komen:

Theorie en Praktijk oefeningen: 

1:           Thermostaat en koelwater sensor controleren
2:           Impeller vervangen, plus aandrijf-as
3.           Anode controleren/vervangen
4:           V-snaar vervangen
5:           Luchtfilter schoonmaken
6:           Olie verversen en Oliefilter vervangen
7:           Brandstoffilter vervangen, Brandstof systeem ontluchten
8:           Koelwater vervangen

De deelnemers zullen volop de kans krijgen alle 8 praktijk delen zelf uit te voeren en flink vuile handen krijgen. Gelukkig is er voldoende zeep aanwezig. Wanneer er nog tijd over is zullen we nog ingaan op het fenomeen Bio-Diesel en alle gevolgen in het brandstofsysteem en tank en hoe we dat kunnen schoonmaken en voorkomen in de toekomst.en: